Vittinge Trädgård

Allt som du kan plantera i hem och trädgård – vittingetradgard.se

Meny
  • Hem
  • info@www.vittingetradgard.se
  • Närodlade grönsaker
  • Frukt
  • Djurens liv på Vittinge Gård
  • Uncategorized
  • Nötter & spannmål
Meny
Vi gör ibland egen ost av mejeri från våra lamm och kor

Vi gör ibland egen ost av mejeri från våra lamm och kor

Publicerad den november 19, 2024april 19, 2024 av Närodlat

Att göra egen ost är en fantastisk process och kan vara både roligt och belönande särskilt när du använder mejeriprodukter från dina egna lamm och kor. Här är en generell översikt över hur du kan göra ost hemma:

Vi gör ibland egen ost av mejeri från våra lamm och kor
Vi gör ibland egen ost av mejeri från våra lamm och kor
  1. Förberedelse av mejeriprodukter: Börja med att använda färsk, obehandlad mjölk från dina lamm och kor. Du kan använda både fårmjölk och komjölk för att göra olika typer av ost.
  2. Värmning av mjölken: Häll mjölken i en kastrull och värm den försiktigt till den önskade temperaturen enligt receptet. Det är viktigt att använda en termometer för att övervaka temperaturen och se till att den inte överstiger eller understiger det som rekommenderas i receptet.
  3. Tillsätt syrningsmedel: När mjölken har nått rätt temperatur tillsätter du ett syrningsmedel, som löpe eller vassle, för att koagulera mjölken och bilda curds (ostkorn) och vassle.
  4. Skär och pressa curds: När curds har bildats skär du dem försiktigt med en ostkniv och låter dem sitta i några minuter för att frigöra mer vassle. Sedan pressar du curdsen försiktigt för att avlägsna mer vassle och forma osten.
  5. Salta och smaksätta: Efter att osten har pressats kan du tillsätta salt och eventuella önskade smakämnen, som örter eller kryddor, för att ge osten smak.
  6. Lagring: Beroende på vilken typ av ost du gör kan du låta den åldras och mogna under en viss tid för att utveckla sin smak och karaktär. Det är viktigt att lagra osten på rätt sätt, antingen i en ostkällare eller i en kylskåp, med rätt luftfuktighet och temperatur.

Detta är en generell översikt över processen för att göra ost hemma. Det finns många olika typer av ost som du kan göra, var och en med sina egna specifika steg och tekniker. Det är en bra idé att börja med enkla recept och sedan experimentera med olika variationer och smaker när du blir mer bekant med processen. Lycka till med dina ostexperiment!

kategori: Uncategorized

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vittingeträdgårds öppettider

Här ser ni våra öppettider
Här ser ni våra öppettider

Närodlade frukt & grönsaker hos Vittingeträdgård

Närodlade frukt & grönsaker hos Vittingeträdgård
Närodlade frukt & grönsaker hos Vittingeträdgård

Recent Posts

  • Att odla Vinterbär i trädgården
  • Snyggt med ljung i rabatten
  • Hur planterar man gröna linser?
  • Odla vindruvor i Sverige
  • Uppsala linneanska trädgårdar

Recent Comments

  1. Plommon - Vittinge Trädgård om Plantera rotselleri
  2. Vittinge trädgård i Vittinge - Netti Starby om Våra hönor värper sina egna ägg!
  3. Odla vindruvor i Sverige - Vittinge Trädgård om Plantera rotselleri
  4. Västeråsgurka - Vittinge Trädgård om Har du svårt att komma på vad du ska äta och har en tom tallrik?
  5. Visste du om att man kan döpa sina egna äpplen? - Vittinge Trädgård om Våra egna saftiga odlade majskolvar

Archives

  • juni 2025
  • maj 2025
  • april 2025
  • mars 2025
  • februari 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • november 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • augusti 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • maj 2024
  • april 2024
  • mars 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • december 2023
  • november 2023
  • oktober 2023
  • september 2023
  • augusti 2023
  • juli 2023
  • maj 2023
  • februari 2023

Categories

  • Bär
  • Djurens liv på Vittinge Gård
  • Frukt
  • Grönsaker
  • Närproducerade grönsaker
  • Nötter & spannmål
  • Uncategorized
  • Växter
© 2025 Vittinge Trädgård | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema